2012. október 1., hétfő

Vendégváró finomságok az albis bulikra

Szeptember vége, október eleje a szorgalmi időszak, az albiavatók, baráti találkozók, váratlan házibulik és otthoni, koncert előtti "alapozások" ideje.
Ilyenkor illik - és jól is esik - a vendégeknek egy kis rágcsálnivalóval, sörkorcsolyával készülni. Nem kell gourmandhoz méltó, atomdrága olivabogyókkal tűzdelt, baconszalonnába tekert, szójaszósszal leöntött, garnélarák-falatokkal töltött ínyencségekre gondolni... számtalan diákzsebre szabott, 10-30 perc alatt elkészíthető előétel létezik, amik nem mellesleg az alkohol felszívásában is segíthetnek, és az eleinte feszengő társaságot is közelebb hozhatják egymáshoz.
Nemrég én is az egyik csoporttársam albiavatójára voltam hivatalos, ahol szinte senkit sem ismertem, mégis nagyon jól éreztem magam, és a kaja is nagyon finom volt. A csoporttársnőm a francia ex-szobatársától tanulta a receptet, ami nagyon egyszerű, mégsem jutott még soha az eszembe. Ez a finomság adta ennek a cikknek a megírásához is az ötletet.

1. Zöldséges mártogatós - nem tudom az eredeti francia nevét...


társaságtól függően (pl. 4 főre szerintem elég a következő adag, nagyobb társaság esetén értelemszerűen nőnek az adagok):
- 2 kígyóuborka
- 2 nagyobb répa
- valami olcsóbb chips, ami azért ropog és sós is
- 2 doboz tejföl
- snidling (nem is muszáj bele, de jó, ha van)
- petrezselyem

Ha már eleve ketten vagytok, akik a vendége(ke)t várják, összedobjátok a pénzt és fejenként kb. 400 Ft-ból ki is jön az adag (mondjuk 4 főre).
A zöldfűszereket keverd össze a tejföllel (fontos, hogy tejföl legyen, mert sajnos mi próbáltuk reprodukálni ezt a mártogatóst, és joghurtot vettünk, ami annyira híg volt, hogy hiába mártogattuk, nem ragadt rá a "szószunk"), az ubit és a répát vágd fel mutatóujj-méretűre (négyszögletűekre), rakd ki külön-külön tálakba a chipset, a felvágott répát és az ubit, és kész is!
megjegyzés: Egyéb mártogatósok is készíthetőek, attól függően persze, mid van épp otthon, pl. rakhatsz bele mentát vagy majonézt, ketchupot, esetleg spenótot, teljesen a fantáziádra és az ízlésedre van bízva... guglizz rá, a mártogatósok gyűjtőneve: dip!

2. "Virslis"


Emese volt-lakótársnőnk kedvenc vendégváró kajája az ún. "virslis", amit a nagymamája csinál a legfinomabban szerinte, de nem sok különbséget éreztem akkor sem, amikor ő maga készítette el a segítségünkkel.
Ez sem egy túl drága kaja, főleg, ha összedobjátok a hozzávalót.
Nekünk éhenkórász albilakóként még nyújtófánk és deszkánk sem volt, így egy üres borosüveggel és a konyhapulton készítettük el mindig ezt a 20-25 perc alatt kész, isteni finom sörkorcsolyát.
Ó, de megkívántam most is, hogy írom :)


Hozzávalók:
1 csomag levelestészta
kb. 15 db virsli
tojás
reszelt sajt
egy kis mustár
bors
esetleg szezámmag

Elkészítés:
A levelestésztát szobahőmérsékleten kiengedjük, majd kb fél cm vékonyságúra nyújtjuk. Felszeleteljük a tésztát és a virsliket begöngyöljük vele úgy, hogy mindenütt fedje a tészta. Mielőtt begöngyölnénk, érdemes beletenni egy kis mustárt, és egy kis borsot, az nagyon megadja az ízét!
A nyers falatkákat egymás mellé tepsibe rakjuk, de lehetőleg úgy, hogy ne érjenek össze. Tetejüket megkenjük tojással, majd megszórjuk reszelt sajttal (vagy szezámmaggal, mert úgy még sokkal finomabb, ahogy ropog) és előmelegített sütőben készre sütjük.


3. Sajtos-almás saláta


Ezt is Debrecenben, a régi albival ettük mindig filmezések és házibulik alkalmával.
Az almát (zöld vagy piros, ezzel is, azzal is nagyon finom) akkora szeletekre kell vágni, mint a sajtokat, összeönteni egy tálba, és párosával szedegetni és falatozni  (a képen fogpiszkálóra tűzdelve látható, ha pl. asztalra teszed és körbeálljátok, még jobb, ismerkedős kaja :))
Nekem mindig nagy öröm volt, ha rábukkantam egy sajtszeletre :))

4. Mozis tortilla szósszal (vigyázat, nagyon addiktív!)

A Lidl-ben és az Aldiban, meg számtalan szupermarketben lehet kapni tortilla chipset, hozzá szósszal.
Nem a legolcsóbb, a kettő együtt még akciósan is 800-900 Ft körül jön ki, viszont a chipset nem muszáj megvenni, bármit lehet mártogatni az isteni szószba, ami persze kitűnő kísérő házibulikon, mivel sós, csípős, és falatja magát.
Ha mégsem találsz akciósan szószt, akkor itt egy leírás, hogyan készítheted el:

"A klasszikus guacamolehoz nem is kell olyan észvesztően sok hozzávaló. Egy avokádó, nagyon kevés fokhagyma, só, bors, tejföl vagy majonéz és a kísérletező kedvűeknek paradicsom is. Az avokádót hosszában kettévágjuk, ekkor már könnyen elfordíthatjuk a hatalmas mag körül. Egy kanállal kikaparjuk a szép zöld húsát, egy tálba tesszük, és villával összetörjük, amilyen apróra csak tudjuk. Hozzáadunk egy borsónyi zúzott fokhagymát vagy fokhagymakrémet, egy kanál tejfölt vagy majonézt. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és hogy ne barnuljon meg, egy kevés citromlevet csepegtetünk rá. Aki szeret kísérletezni, az tehet hozzá egy kisebb paradicsomot szintén villával jól összetörve.
Van azonban a klasszikus paradicsomos mártogató, amihez szükséges két nagyobb paradicsompüré-konzerv, bazsalikom, oregánó, só és némi bors. A paradicsompürét kissé megmelegítjük és ekkor adjuk hozzá, ízlés szerint a fűszereket. Mindkét mártogatóst másra is lehet használni, ha megmarad, a guacamolét lehet piritósra is kenni, a paradicsommártást pedig sült húsokhoz, esetleg pizzához.
Lehet, kicsit macerásabb ez a megoldás, de legalább tudjuk, mi van a házi készítésű mártogatósunkban!"
forrás: http://www.mertnet.net/cikkek/2010/20100324/martogatos-bulikhoz


5. Pizzás csiga

Anyukám többször is készített már ilyet, a nyíregyi fiús társaságunk egyszerűen megőrül érte, olyan finom :) (egy szülinapi buliba vittem egyszer)
így lehet elkészíteni:
"Igazi vendégváró vagy partiétel. Forrón vagy hidegen egyaránt nagyon finom.A pizzatésztát vékonyra nyújtom, nagyjából téglalap alakúra. Megkenem a pizzaszósszal, bazsalikomleveleket tépkedek rá, és megszórom reszelt parmezánnal. Meghintem apróra vágott fokhagymával és durva tengeri sóval. Ezután az egészet feltekerem, mintha rétest készítenék, és egy éles késsel kb. négy centi vastag karikákra szelem. A karikákat egy sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, kissé lelapítom őket, a tetejükre kockára vágott mozzarellát vagy scamorzát teszek, és 250 fokra előmelegített sütőben, 12-15 perc alatt készre sütöm." forrás: http://tomakonyha.blogspot.hu/2007/11/pizza-projekt-2.html (amúgy ez egy nagyon-nagyon jó kis főzőblog, itt találsz még vendégváró ételeket : http://tomakonyha.blogspot.hu/2011/12/bulikajak-vendegvaro-falatok.html)

További ötleteket a lagzik svédasztalára gondolva is meríthetsz, pl. kaszinótojás, töltött sonkatekercs, stb.
Ezen az oldalon is jó dolgokra találhatsz (felhívom a figyelmet a gyümölcsös bóléra, ami piaként is funkcionál): http://szegedma.hu/hir/szeged/2012/07/vendegvaro-falatok-percek-alatt.html

Néhány kép arról, amikor mi buliztunk és rágcsáltunk:



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése